Ефектът на пандемията от коронавирус върху  европейските финансови институции ще

...
Ефектът на пандемията от коронавирус върху  европейските финансови институции ще
Коментари Харесай

Пълните последици от пандемията за европейските банки няма да станат ясни преди 2021 г.

Ефектът на пандемията от ковид върху  европейските финансови институции ще стане по-видим през идващите месеци. Това съобщи пред Си Ен Би Си Елке Кьониг, началник на Европейския съвет по банково преструктуриране.

 „ В началото на пандемията напролет щях да предвиждам, че през третото и четвъртото тримесечие на тази година ще забележим първите действителни последствия за финансовия бранш “, разяснява тя.

Кьониг обаче отбелязва, че държавната поддръжка и ограниченията за опазване на работните места са на изчерпване, което значи, че цялостните вреди върху европейският банков бранш може да станат ясни на по-късен стадий през 2021 година

„ Докато нещата не си дойдат на мястото, бих очаквал растеж на необслужваните заеми през второто и третото тримесечие на идната година. Нека бъдем ясни, става въпрос за неповторима обстановка “, добави тя.

По думите й сюжетът не е съдбовен за всички браншове, като сега доста промишлености се оправят чудесно.

На въпрос дали предвижда банкови банкрути след приключването на държавните ограничения за поддръжка, Кьониг изясни, че е „ гледа с сдържан оптимизъм на обстановка и че не чака вълна от банкови банкрути “.

„ Защо съм сдържан оптимист? ЕЦБ направи своя разбор за накърнимост, а други направиха сходни стрес проби, които демонстрират, че след финансовата рецесия банките са изчистили счетоводните си салда и в този момент разполагат повече и по-добър капитал, тъй че множеството могат да се оправят с рецесията “, разяснява тя.

Кьониг обаче означи, че „ в никакъв случай не може да бъде изключена опцията от банкрут “. „ Банките, които са се представяли едва преди пандемията, може да не излязат от нея в  по-добра позиция. “
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР